Grootouders


De vier grootouders van Sophia vertegenwoordigen ieder een familie-lijn. Per familie-lijn vallen bepaalde dingen op, zoals de spreiding van de afkomst. Sommige families hebben voorouders, die al eeuwen rond dezelfde plaats wonen, andere komen juist van heinde en verre. Klik op de kaartjes voor een interactieve kaart.

Stamouders
Per familie wordt een wisselende stamouder onder de aandacht gebracht (ververs de pagina voor een andere stamouder). Een stamouder is 9 generaties terug en betekent een sprong van zo'n 3 eeuwen de geschiedenis in.

   ouders-grootouders-overgrootouders-betovergrootouders-oudouders-oudgrootouders-oudovergrootouders-oudbetovergrootouders-stamouders

In theorie zijn er 512 stamouders. Deze zijn lang niet allemaal gevonden en sommige komen vaker dan één maal voor (kwartierherhaling).


Vermeulen


Hans Vermeulen is de opa van vaders kant.

De familie Vermeulen komt voornamelijk uit Zuid-Holland.
Willem Rokus Vermeulen trouwt met een Duitse vrouw, Martha Piro. Van haar zijn nog geen verdere voorouders gevonden.


9 juni 1748 doop Dirk Leendertsz Vermeulen

Er loopt zowel via de familie Vermeulen als via de familie Van der Jagt, een lijn naar Emont Cranendonck, die verwant zou zijn aan diverse adelijke families.

Belangrijke plaatsen zijn:
- Gouda
- Ouderkerk aan den IJssel
- Nieuwerkerk aan den IJssel
- BerkenwoudeWisselende stamouder belicht:Bosch


Gerda Bosch is de oma van vaders kant.

De familie Bosch is een Amsterdams familie. Door de eeuwen heen, zijn mensen uit vele streken naar Amsterdam getrokken, meestal op zoek naar werk. Ook heeft de familie een flinke Vlaamse tak. Een groot deel van de Vlaamse afkomst is in de familie gekomen door Philomena Goossens, die als jonge vrouw uit Vlaanderen naar Amsterdam trok.
Daarnaast zijn er ook familielijnen naar religieuze vluchtelingen uit Antwerpen , Brugge en Wervik .


Hendrik Johannes Bosch & Berendina Alberta Vorrink

Hugenoten, Franstalige protestantse vluchtingen, zijn naar Amsterdam gekomen, of naar Leiden. Textiel werkers trokken vaak naar Leiden, daarna is een enkele afstammeling vanuit Leiden naar Amsterdam gekomen, zoals Catharina Taffin.

Enkele bijzondere plaatsen zijn:
- Bergen
- Gent
- Granada
- Montauban
- Puylaurens
Wisselende stamouder belicht:


Broks


Peter Broks is de opa van moeders kant.

In de familie Broks zijn veel landbouwers terug te vinden. Ze woonden vrijwel allemaal in het oosten van Noord-Brabant, in de driehoek Den Bosch-Eindhoven-Oss.


5 mei 1748 doop Walterus Joannis Brock
Habrakenhet gezin van Johannes Habraken voor Krijtenburg 7

Ria Habraken is de oma van moeders kant.

Ook de familie Habraken is een familie van landbouwers, in dezelfde streek als de familie Broks. Uitzondering daarop is Petrus Leurs uit Kessenich.Gezamelijke voorouders Broks-Habraken


Het komt voor dat een getrouwd stel gezamelijke voorouders heeft. In het geval van Peter Broks en Ria Habraken niet verrassend omdat hun voorouders eeuwenlang in het zelfde gebied leefden.

VerhoevenGezamelijke voorouders via twee families Verhoeven.

Adrianus Joannes Verhoeven uit Zijtaart is 2 maal stamvader. Zowel via de familie Broks als Habraken. Zijn vader is Joannes Adriaans Verhoeven, schepen en president van Veghel.
Zijn kleinzoon, Theodorus Verhoeven, trouwt in Schijndel met Johanna Maria van Soggel. Haar moeder is Joanna Verhoeven, een Verhoeven van de Schijndelse tak. Zij stamt af van Jan Joannis Verhoeven, schepen van Schijndel.
Jan Joannis Verhoeven is stambetovergrootvader via de familie Habraken en stamoudvader via de familie Broks.
Joannes Lucas Habraken en Margaretha Josephi Pennings


Joannes Lucas Habraken en zijn vrouw Margaretha uit Schijndel zijn stamoudouders van de familie Habraken. Via de familie Broks zijn zij twee maal stamoudovergrootouders.