Brouwersgracht 218, Amsterdam

Locatiekaart

Breedtegraad 52.3818995
Lengtegraad 4.886513
 
Besloten in
Amsterdam
 
Locatie bevat

Verhaal

Het huis ‘Slepers Welvaren' maakte deel uit van een ensemble van vijf huizen gebouwd op één erf op de hoek van de Brouwersgracht en de Binnen Oranjestraat. Het werd rond 1650 gebouwd door de aannemer Claes Claesz van Medemblick. Rond 1690 kwam het pand in handen van Pieter Blaue, die het verkocht, waarna er een café in gevestigd werd.
Het pand werd in 1946 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser en in de jaren vijftig gerestaureerd. De gevel behield daarbij de karakteristieken van het ‘aannemersclassicisme' van halverwege de 17de eeuw. De 17de-eeuwse indeling van het pand is nog goed te herkennen. Het huis had een apart bovenhuis, dat te bereiken was via een eigen opgang in de Binnen Oranjestraat.

bron: vereniging Hendrick de Keyser

Verhaal

Het Geloof (1650)

De halsgevel in de stijl van het Hollands classicisme, is "uitgevonden" door Philips Vingboons. Dit geveltype is veel nagevolgd, zowel op grote als kleine schaal. Brouwersgracht 218 is een voorbeeld van het kleine type Vingboons-halsgevel (miniatuur-Vingboons).

Oorspronkelijk vormde 218 met 220 en 222 de drieling Geloof, Hoop en Liefde. Alleen Het Geloof bestaat nog. (Brouwersgracht 220 kreeg in de 18de eeuw een klokgevel, Brouwersgracht 222 is geheel gesloopt.) We zien tot in de hals doorlopende dorische pilasters. Op de pilasters staat een driehoekig fronton. De gevel heeft drie "osse-ogen": gebeeldhouwde ronde zolderlichten.

De indeling van het huisje is bijzonder interessant. Het kleine maar hoge voorhuis is bereikbaar met een klein frontaal stoepje aan de voorgevel. Vanuit dit voorhuis is een verdiepte binnenhaard en een insteek bereikbaar. Aan de zijgevel bevindt zich een stoep gecombineerd met een pothuis naar de ingangsdeur van de tweede woning in dit hoekhuis: een bovenwoning op de verdieping.

Dit huisje is door Vereniging Hendrick de Keyser in 1946 aangekocht en in 1955/57 gerestaureerd.

Bron: bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam