Kerk in de Vinkenstraat, Amsterdam

Locatiekaart

Breedtegraad 52.383548594020155
Lengtegraad 4.884793868716026
Parochie Kerk in de Vinkenstraat
 
Alternatieve namen Taal Datumbereik waarin dit een geldige naam was.
Sint Maria
 
Besloten in
Amsterdam
 
Locatie bevat

Verhaal

In de Vinkenstraat 160 en de Baanbrugsteeg bevond zich een kerkje uit 1658, dat in de 18e eeuw als schuilkerk is gebruikt. Het kerkje was gewijd aan de H. Maria.

Op 13 februari 1658 verkoopt Christiaan Lemmick, bierbeschooier van beroep, een erf in de Vinkenstraat op de oosthoek van de Baanbrugsteeg. Het erf is ruim 11 meter breed. Koper wordt ene Andries Ramp die hier een brede, dubbele woning laat bouwen. Op de verdieping en de zolder van het pand komt de eerste Amsterdamse schuilkerk. Het plek geven aan een katholieke kerkje stuit op weerstand van de gereformeerde kerkenraad die in 1659 onder meer beelden en ornamenten laat verwijderen.

Daarna komt de kerkruimte ruim een eeuw lang niet in de officiële documenten voor.

Maar rond 1770 staat hij op een Schutterswijkkaart wel duidelijk als 'Roomsche Kerk' aangegeven. In 1777 krijgt Joannes van Stiphout, pastoor van de kerk De Pauw in de Keizersstraat van het rechtsorgaan 'het Hof van Holland' toestemming het perceel te verkopen ten behoeve van de katholieke armen en dan met name de armen die behoren tot de kerk in de Vinkenstraat.

Uit beschrijvingen weten we dat het dan een dubbel huis en erf betreft, plek biedend aan een schuilkerk met orgel, die aan weerszijden van het altaar beelden heeft staan van de Heilige Maagd en Sint Jozef op een voetstuk. Uit de bronnen weten we verder dat tegen het gewelf een kunstige schildering van ‘’s Heilands Hemelvaart’ is aangebracht, dat de schuilkerk geen galerij heeft maar wel ‘sieraden van deuren’.

Kort na de verkoop zal de kerkruimte verbouwd zijn tot woningen. Ruim een eeuw later, omstreeks 1900, vindt weer een verbouwing plaats en deze keer een zeer ingrijpende. Het pand wordt verbouwd tot acht kleine hokkerige woningen (de nummers Vinkenstraat no. 160-162).

In 1976 wordt het uitgewoonde en sterk verwaarloosde pand aangekocht door Diogenes. In 1987 gaat het pand tegen de vlakte. De zwaar beschadigde gevelsteen T NACHTGLAS werd op deze plek aangetroffen.
De nieuwbouw die op de plek verrees is tegenwoordig bezit van woonstichting de Key. De woonstichting heeft het financieel mogelijk gemaakt dat de steen gerestaureerd kon worden. Op 16 juni 2017 is de gevelsteen in de nieuwbouw ingemetseld, zo ongeveer op dezelfde plek als waar Christiaan Lemminck in 1658 zijn pand liet bouwen.