Statie der Predikheren, Nijmegen

Locatiekaart

Breedtegraad 51.8462781200875
Lengtegraad 5.864518586835761
Parochie Statie der Predikheren
 
Besloten in
Nijmegen
 
Locatie bevat

Verhaal

In het jaar 1292 kwamen er voor het eerst een paar Dominicanen of Predikheren of Brueren (zoals ze ook genoemd werden) vanuit Zutphen naar Nijmegen, die de kapel mochten gebruiken van de Heer van Ubbergen, jonkheer Thilman. Die kapel stond aan de Korte Burchtstraat en van daaruit bouwden zij een heel kloostercomplex in de hoek van de Korte Burchtstraat en de straat die al snel de Bruerenstraat (1388) werd genoemd, de huidige Broerstraat.

Al in 1357 werd deze kapel vervangen door een gotische kloosterkerk en een halve eeuw later werd ook het klooster vervangen.
Toen Prins Maurits Nijmegen in 1571 veroverde, was de rol van de katholieken in de stad uitgespeeld. De protestanten kregen het voor het zeggen en zij confisceerden de klooster- en kerkgebouwen van de Dominicanen. Die moesten hun geloofsgenoten bedienen vanuit schuilkerken en bij de mensen thuis. De kerk en het klooster kregen in die tijd totaal andere bestemmingen, zoals paardenstal en opslagruimte voor hooi. De refter van het klooster werd bij het stadhuis getrokken.

In 1611 kwam de Dominicaan pater Petrus van Beers (Beersius) heimelijk de stad binnen om zich op de hoogte te stellen van de toestand der katholieken en om van de goederen van de Broerenkloosters te redden wat mogelijk was. Welliswaar lukte het hem een groot aantal boeken alsnog in veiligheid te brengen, maar tot een blijvende vestiging van Dominicanen voor de zielzorg in Nijmegen heeft dit toen niet geleid.

Pas toen in 1672 de Franse troepen van Lodewijk XIV Nijmegen veroverden, dat zo weer enige tijd katholiek werd, begaven enkele Dominicaner paters zich naar Nijmegen om hun rechten op het Broerenklooster te doen gelden. Al in 1674 kwam aan de Franse bezetting weer een eind. Nijmegen was opnieuw gereformeerd, maar de tijd van actieve vervolging van de katholieke kerk was voorbij.

In de tweede helft van de 19e eeuw verrijkte de beroemde architect Pierre Cuypers de kloosterkerk met een nieuwe zijbeuk en een hoge, spitse, neo-gotische kerktoren aan de Broerstraat.

Jammer genoeg werd de Dominicuskerk aan de Broerstraat in de oorlog gebombardeerd en tijdens de periode dat Nijmegen frontstad was in brand gestoken en door granaatvuur verwoest.