Sint-Ursmaruskerk, Baasrode

Locatiekaart

Breedtegraad 51.038647529394005
Lengtegraad 4.165353701205952
Parochie Sint-Ursmaruskerk
 
Besloten in
Baasrode
 
Locatie bevat

Verhaal

Geschiedenis
Hoe het eerste kerkje van Baasrode (uit 1139) er uitzag, is niet bekend. Door de toename van het aantal gelovigen werd het echter te klein. Omstreeks 1500 bouwde men op dezelfde plaats, waar de huidige kerk nog altijd staat, een nieuwe gotische kerk met dubbele kruisbeuk. Tegelijkertijd werd ook de toren gebouwd waarvan het onderste gedeelte nog steeds te zien is. Deze oorspronkelijke toren had een smalle gotische spits, omgeven door 4 hoektorentjes. In elke flank waren er twee galmgaten. In de loop der tijden kreeg de nieuwe kerk het hard te verduren. Op 14 augustus 1578 werd Baasrode, waar vier vendel Gentse krijgslieden waren gelegerd, door Waalse soldaten belegerd. Een groot aantal soldaten en inwoners verloor bij de gevechten het leven. De kerk werd zwaar beschadigd. Het 'hof van Peene', het kasteeltje van de heer van Baasrode, werd volledig verwoest.

De oude kruiskerk, die een spitse torenkop bezat die inclusief toren ruim 45 meter hoog reikte, was het slachtoffer van de Beeldenstorm en werd in 1579 tijdens de Slag om Baasrode grotendeels vernietigd. In de loop van de zeventiende eeuw werden herstellingswerken uitgevoerd. De huidige geklasseerde torenkop in renaissancestijl dateert uit 1677, terwijl het schip van de kerk gevoelig werd uitgebreid in 1779 en 1830.

Beeldenstorm
Op 19 februari 1567, werd het onbewaakte havendorpje Baasrode plotsklaps aangevallen door een mysterieuze troepenmacht. Ze hadden blijkbaar maar één doel voor ogen, en dat was alles kort en klein slaan wat zich binnenin de kerk bevond. Het hele interieur van de kerk moest eraan geloven. Verder bleef het dorp grotendeels gespaard van buitensporigheden en vandalisme. Het ging hier duidelijk over beeldenstormers. Pastoor en amateurgeschiedschrijver Gerard Boeykens vermeldt ten onrechte dat de beeldenstormers de kerk(toren) en de pastorij hebben verbrand. Die sneuvelden evenwel niet veel jaren later, samen met het hele havendorp, door toedoen van de slag om Baasrode in 1579.

bron: wikipedia