Groenhazengracht, Leiden

Locatiekaart

Breedtegraad 52.159255437935194
Lengtegraad 4.483467915416606
Straat Groenhazengracht
 
Besloten in
Leiden
 
Locatie bevat

Verhaal

De Groenhazengracht

Het gaat om de Groenhazengracht, deze ligt vlakbij het Rapenburg. Ook het water waaraan deze straat ligt, heet de Groenhazengracht. In de middeleeuwen stond deze buurt ook wel bekend als de ‘billenburch’, een buurt waar zogenoemde publieke vrouwen aan het werk waren. Deze publieke vrouwen werden ook wel ‘haasjes’ genoemd. In de 17e eeuw toen deze wijk nog een steeds rosse buurt.
Eén Vlaamse prostituee droeg de bijnaam Groen Haasje, zij werkte als bordeelhoudster op Groenhazengracht nummer 3 (gebouwd in 1635). Dit kleine roze huisje is zeer opgevallend! Aan het bordeel en de voormalige bewoonster ervan, dankt dit stukje van Leiden dus zijn naam.

Verhaal

Doelenpoort

De poort staat aan het noordelijke begin van de Sebastiaansdoelen, een straat gelegen parallel aan de Doelengracht, op de kruising met de Groenhazengracht. De poort geeft toegang tot het terrein waar zich van 1818 tot 1980 het gebouwencomplex van de Doelenkazerne bevond. Hier werden daarna woningen en gebouwen van de faculteit der Geesteswetenschappen van de universiteit gebouwd.

De poort uit 1645 en gaf toegang tot de Doelen, oefenterrein van de Leidse Schutterij. Het ontwerp van de poort was van de stadsbouwmeester Arent van 's-Gravesande, die in Leiden ook de Marekerk, de Lakenhal en de Bibliotheca Thysiana ontwierp. De geschilderde zandstenen poort is voorzien van Dorische halfzuilen en versierd met wapens en oorlogsattributen. Het beeldhouwwerk, dat Sint-Joris met de draak voorstelt, is van de hand van de Haagse beeldhouwer Pieter Adriaensz. 't Hooft.