Nieuwezijds Kapel, Amsterdam

Locatiekaart

Breedtegraad 52.37017926690611
Lengtegraad 4.892013010625691
 
Alternatieve namen Taal Datumbereik waarin dit een geldige naam was.
Kapel Heilige Stede voor 1578
 
Besloten in
Amsterdam
 
Locatie bevat

Verhaal

Op 15 maart spuugt een zieke man een hostie in het vuur, maar die verbrandt niet. Het gebeurde in een huis in de Bindwijk (nu: Kalverstraat).
Een priester wil het voorval geheim houden en neemt de hostie mee naar de parochiekerk. Maar, o wonder, de volgende dag ligt het weer in het huis van de zieke man. Dat mirakel is wel een kapel en een jaarlijkse processie waard.

De Heilige Stede is de naam van de kapel die in 1544 werd gebouwd op de plek waar het wonder heeft plaatsgevonden.
Na de Alteratie ging de kapel over in handen van de protestanten, die het gebouw de Nieuwezijds Kapel noemden. Nadat ze het gebouw buiten gebruik hadden gesteld lieten de hervormden de kapel in 1908 slopen om te voorkomen dat deze ooit nog door katholieken zou worden gebruikt.

De functie van Mirakelkerk werd overgenomen door de schuilkerk aan het Begijnhof.

Een oude toegangspoort uit de 16e eeuw van de Heilige Stede is te vinden in de Enge Kapelsteeg, Wijde Kapelsteeg. Op het dak van de schuilkerk De Papegaai in de Kalverstraat werd de dakruiter opgenomen. De Sint-Nicolaaskerk in Jutphaas kwam in het bezit van het orgelfront uit het eerste kwart van de 16e eeuw. Dit orgelfront werd later opnieuw gepolychromeerd.

Kolommen en andere bouwfragmenten van de kapel werden door architect Pierre Cuypers overgeplaatst naar de tuin van het Rijksmuseum Amsterdam. Ten behoeve van de uitbreiding van de Druckeruitbouw werden ze elders opgeslagen, waarna ze op Frankendael in de Watergraafsmeer terecht kwamen. Later werden ze verplaatst naar de gemeentewerf op het terrein rond de voormalige Synagoge Uilenburg. Na een ontruiming van de huurder, de beeldhouwer Hans 't Mannetje, zijn in 1988 delen verkocht als decoratie-elementen en geveild. Enkele bouwfragmenten zijn gered. Op het Rokin staat sinds 1988 de Mirakelkolom opgesteld, samengesteld uit resterende bouwfragmenten.

bron:
Het Godsdienstig leven in de Jordaan
www.tussentaalenbeeld.nl