Leidsche Kerkhof, Amsterdam

Locatiekaart

Breedtegraad 52.3664106377264
Lengtegraad 4.880332946777344
 
Besloten in
Amsterdam
 
Locatie bevat

Verhaal

Leidschekerkhof, 1664 - 1866

Ter vervanging van het Heiligewegskerkhof werd tussen de huidige Passeerdersgracht, de Raamstraat waar de ingang was, en het Raamplein (gedempt deel van de Lijnbaansgracht) een nieuwe begraafplaats aangelegd. Het kerkhof was rondom voorzien van een houten schutting. Net als alle andere begraafplaatsen werd de plek al snel opgenomen in de bebouwing die zich almaar uitbreidde.

Na 1866 werd de begraafplaats definitief niet meer gebruikt. Tot 1899 bleef het terrein onbebouwd. In dat jaar verleende de gemeenteraad van Amsterdam goedkeuring aan de plannen om de voormalige begraafplaats te bestemmen voor de bouw van de nieuwe OpenbarHet gebouw van de Openbare Handelsschool op het oude Leidsekerkhof.e Handelsschool (OHS) en een hogere burgerschool. De school kwam in 1901 gereed. De bestemming van het terrein kwam in 1950 weer aan het licht toen bouwvakkers tijdens werkzaamheden op stoffelijke resten stootten.

Het schoolgebouw staat er nog steeds en voor de deur op het Raamplein wordt dagelijks druk geparkeerd. Jarenlang heeft hier de Hogeschool voor Economische Studies gezeten, maar die is enkele jaren geleden verhuisd. Het pand werd in 2001 een rijksmonument. Het pand is inmiddels verkocht aan de Rijksgebouwendienst, is een aantal jaren gekraakt geweest, maar wordt nu gebruikt als kantoorpand

bron:
www.dodenakkers.nl