Oudezijds Kapel, Amsterdam

Locatiekaart

Breedtegraad 52.376161090261974
Lengtegraad 4.900080365810693
 
Alternatieve namen Taal Datumbereik waarin dit een geldige naam was.
St Olofskapel voor 1578
 
Besloten in
Amsterdam
 
Locatie bevat

Verhaal

De eerste Sint Olofskapel
De kapel werd in de Binnenstad van Amsterdam tussen 1440 en 1450 gebouwd tegen een grote stadspoort, de Sint Olofspoort, aan.
In 1618 is het poortgebouw afgebroken, maar de vroegere doorgang heet nog steeds Sint Olofspoort.
De beschermheilige was Sint Olof. Men heeft altijd gedacht dat het hier om de Noorse patroonheilige Sint Olaf ging, de vikingvorst die zich omstreeks het jaar 1000 tot het christendom bekeerde. De kapel zou dan verwijzen naar de Middeleeuwse handelscontacten met Scandinavië.

Het zou echter ook kunnen gaan om de Brabantse Sint Odulphus, de beschermheilige van dijken. De Sint Olofskapel ligt immers aan de Zeedijk.
Aan het einde van de 15de eeuw werd de kapel meerdere keren uitgebreid. Er werd een veelhoekig kapelletje aangebouwd: de Jeruzalemkapel, waarin een kopie van het Heilig Graf moet hebben gestaan. De Jeruzalemkapel is in 1644 gesloopt.
De kapel had een houten torentje dat in 1543 van een uurwerk was voorzien. Het torentje is in 1820 door brand verloren gegaan en werd niet herbouwd.

Oudezijds kapel
Na de Alteratie staat de St Olofskapel of wel de Jeruzalemkapel aan de Zeedeijk een tijd leeg.
In 1602 werd de kapel overgedragen aan de gereformeerden die er kerkdiensten gaan houden.
Sindsdien spreekt men van de Oudezijds Kapel.
Na de laatste kerkdienst in 1912 heeft de kapel de meest uiteenlopende bestemmingen gehad. In de jaren vijftig wordt er weer wekelijks een kaasbeurs gehouden.
In 1964 is het gebouw op last van de gemeente Amsterdam gesloten wegens instortingsgevaar, en in 1966 brandde de kapel vrijwel geheel af, waarna er jarenlang een dichtgetimmerde ruïne op de Zeedijk staat.
De ruïne is overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser. De restauratie werd mogelijk toen de gemeente de kapel kocht voor een symbolische gulden en het in erfpacht met restauratieverplichting aan de Stichting Restauratie Monumenten gaf, die op haar beurt een gebruiksovereenstemming sloot met het Barbizonhotel die de kapel als congrescentrum gebruikt.

bron:
Het Godsdienstig leven in de Jordaan
www.tussentaalenbeeld.nl